Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ευρωλίγκα-Ξανά στο κόλπο της πρόκρισης το τριφύλλι

Δείχνοντας το σοβαρό του πρόσωπο στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύτηκε στο να επιβληθεί της Μακάμπι με 95-79 ισοφαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σειρά σε 1-1 και την επόμενη εβδομάδα πηγαίνοντας στο Βελιγράδι θα ψάξει τουλάχιστον μία νίκη προκειμένου να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην Αθήνα στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά η Μακάμπι παίζοντας ουσιαστικά χωρίς τον Γουέιντ Μπάλντουιν έμοιαζε σαν "ψάρι στη στεριά" δίνοντας την ευκαιρία στους γηπεδούχους να είναι κυρίαρχοι και στις δύο πλευρές του γηπέδου, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους 16.000 και πλέον οπαδούς τους που κάνουν όνειρα για το Φάιναλ Φορ του Βερολίνου. Κορυφαίοι των νικητών ήταν ο Κώστας Σλούκας που τέλειωσε το ματς σκοράροντας 29 πόντους που αποτελεί και ρεκόρ καριέρας με τον Παπαπέτρου να συμπληρώνει με 15 ενώ από την ισραηλινή ομάδα προσπάθησαν ο Μπράουν με 18 πόντους και Κλίβελαντ με 12.

Να εκμεταλλευτεί αφενός τη δύναμη της έδρας του κι αφετέρου την απουσία του Μπάλντγουιν θέλησε από τα πρώτα λεπτά ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ όμως το ξεκίνημα της αναμέτρησης δεν ήταν το αναμενόμενο μιας και οι Ισραηλινοί με δύο τρίποντα του Κοέν προηγήθηκαν με 2-6 και 7-10 με τον Μπράουν κι ενώ ενδιάμεσα οι Μήτογλου και Ναν είχαν μειώσει σε απόσταση αναπνοής με 7-8. Ακόμα κι όταν προσπέρασε με ένα ξέσπασμα των Μήτογλου, Γκριγκόνις και Ναν με 14-12, η Μακάμπι αρχικά με συνεχόμενα καλάθια των Κοέν, Νίμπο, Ντιμπαρτολομέο και στη συνέχεια των Γουέμπ, Μπράουν και Ριβέρο ξέφυγε με 16-25, με τους Σλούκα και Βιλντόσα να πετυχαίνουν το 20-25 για να έρθει ο Ριβέρο με σουτ από την γωνία να κλείσει το δεκάλεπτο με 20-28.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός μπήκε με διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με το ξεκίνημα επικεντρώνοντας την προσοχή του στα αμυντικά καθήκοντα και σε συνδυασμό με τα καλάθια των Παπαπέτρου, Σλούκα και Αντετοκούνμπο μείωσε σε 25-28 όμως ένα μακρινό σουτ του Μπλατ έδωσε αέρα 6 πόντων στην "ομάδα του λαού" με 25-31 σταματώντας έτσι τον ρυθμό της ελληνικής ομάδας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κάθε φορά που πλησίαζαν στο σκορ οι πράσινοι με τους Βιλντόσα και Καλαϊτζάκη σε 28-31 και 30-33, οι Νίμπο, Κοέν και Μπράουν είχαν τη λύση για το 30-36. Από τα μισά του δεκαλέπτου κι έπειτα ανέλαβε δράση ο αρχηγός Κώστας Σλούκας όπου με την εκτελεστική του δεινότητα μετέτρεψε μέσα σε λιγότερο από 3 λεπτά το 30-36 σε 41-38 σκοράροντας 11 σερί πόντους από μέση και μακρινή απόσταση ξεσηκώνοντας το κατάμεστο ΟΑΚΑ για να πάρουν τη σκυτάλη οι Παπαπέτρου και Λεσόρ φέρνοντας για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο με 49-38 για να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 51-39 έπειτα από 1/2 βολές του Κόλσον και καλάθι του Μήτογλου.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου η Μακάμπι εμφανίστηκε υπνωτισμένη απέναντι στον Παναθηναϊκό έχοντας χάσει την ενέργεια που έβγαζε για 15 λεπτά στο πρώτο μέρος. Χαρακτηριστικό είναι πως το τριφύλλι προερχόμενο με φόρα από το τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς με αυτούς που του εξασφάλισαν το μαξιλαράκι ασφαλείας και μια διψήφια διαφορά όπου με 5 γρήγορους πόντους από τους Παπαπέτρου και Μήτογλου ανέβασε τη διαφορά στους 17 με 56-39. Όσο κι αν προσπαθούσαν οι φιλοξενούμενοι να κατεβάσουν την εις βάρος τους διαφορά με τις ατομικές ενέργειες του Μπράουν αλλά κι εκείνες των Κλίβελαντ και Μπλατ αυτή δεν έλεγε να αλλάξει παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα με 69-56 με τους Ναν και Σλούκα προτού έρθει ένα κάρφωμα του Αντετοκούνμπο για το 71-56 και δύο καλάθια των Μπλατ και Κλίβελαντ ολοκληρώνοντας το δεκάλεπτο με 71-60.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η ισραηλινή ομάδα δεν είχε σκοπό να παραδοθεί αμαχητί και μπαίνοντας αποφασισμένη ροκάνισε τη διαφορά στο -3 με 71-68 δια χειρός Κλίβελαντ και Ριβέρο τρέχοντας με αυτόν τον τρόπο ένα επιμέρους σκορ 0-12. Ο άνθρωπος που αφύπνισε τους πράσινους την κατάλληλη χρονική στιγμή πάνω που είχε αρχίσει να αγχώνεται ο κόσμος ήταν ο Ματίας Λεσόρ σκοράροντας από το "ζωγραφιστό" για το 79-70 προτού ο Παπαπέτρου δώσει αέρα 12 πόντων για το 82-70 στο 36ο λεπτό. Από κει και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους με τους παίκτες του Αταμάν να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης και να διατηρούν τα ηνία σε ασφαλή επίπεδα με πρωταγωνιστές τους Γκραντ και Σλούκα για το 89-75 και παρότι οι Μπράουν και Νίμπο μείωσαν σε 89-79, οι Σλούκας, Παπαπέτρου και Μήτογλου απλά να υπογράψουν το τελικό 95-79 με τον Αντετοκούνμπο στο τέλος να κόβει εντυπωσιακά τον Κλίβελαντ. 

Τα δεκάλεπτα: 20-28, 51-39, 71-60, 95-79

Παναθηναϊκός AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2, Βιλντόσα 5, Μπαλτσερόφσκι, Σλούκας 29 (4), Παπαπέτρου 15 (4), Γκραντ 3 (1), Ναν 10 (2), Γκριγκόνις 2, Μήτογλου 14, Μαντζούκας, Λεσόρ 11, Αντετοκούνμπο 4.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Κάτας): Κλίβελαντ 12, Γουέμπ 2, Μπράουν 18 (1), Σόρκιν, ΝτιΜπαρτολομέο 3 (1), Ριβέρο 9 (1), Κοέν 12 (2), Τόμασον, Νίμπο 6, Μπλατ 11 (3), Κόλσον 6 (1)