Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Ευρωλίγκα-Επιστρέφει στο Βερολίνο για να ράψει το 7ο

Το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ του Βερολίνου πήρε ο Παναθηναϊκός AKTOR επικρατώντας στο ΟΑΚΑ της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 81-72 στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ, επιστρέφοντας 12 χρόνια μετά στο μεγάλο ραντεβού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και στην πόλη όπου κατέκτησε τον 5ο τίτλο του. Βέβαια το ματς με τους Ισραηλινούς μόνο εύκολο δεν ήταν για 30 λεπτά ωστόσο στο τέταρτο και καθοριστικό δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι με όπλο τους την άμυνα εξουδετέρωσαν τους αντιπάλους τους και σε συνδυασμό με τα μεγάλα σουτ του Ναν και Λεσόρ έφτασαν στη νίκη που πανηγυρίστηκε έξαλλα από ένα κατάμεστο από 16.000 κι επιπλέον "διψασμένους" οπαδούς. Κορυφαίοι των νικητών ήταν ο Κέντρικ Ναν με 26 πόντους με τον Σλούκα να ακολουθεί με 15 ενώ από την άλλη πλευρά ξεχώρισαν οι Μπράουν και Νίμπο με 19 και 14 πόντους αντίστοιχα.

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ το άγχος κατέβαλλε τις προσπάθειες των παικτών του Παναθηναϊκού απέναντι στην Μακάμπι η οποία ξεκίνησε δυνατά αιφνιδιάζοντας τους γηπεδούχους όπου και προηγήθηκε με 2-5 και 4-9 χάρη στα καλάθια των Κοέν, Νίμπο, Μπράουν και τρίποντο του Ντιμπαρτολομέο την ίδια ώρα που οι Λεσόρ και Σλούκας είχαν σκοράρει για το τριφύλλι. Ακόμα κι όταν ο Παπαπέτρου ευστόχησε από τις 45 μοίρες φέρνοντας το σκορ σε απόσταση αναπνοής με 8-9, ένα σερί 0-6 από τους Κοέν και Νίμπο έδωσε αέρα 7 πόντων για το 8-15 για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένας άτυπος διαγωνισμός τριπόντων με τους Ναν, Ντιμπαρτολομέο και Γκραντ κάνοντας το 14-18. Στη συνέχεια ο Αταμάν ανακάτευε την τράπουλα δίνοντας χρόνο συμμετοχής στους Γκριγκόνις και Χουάντσο με τον Ισπανό να πετυχαίνει το 16-20 απαντώντας στις βολές του Ριβέρο, με τους Ισραηλινούς να διατηρούν το προβάδισμα με 1/2 βολές του Κόλσον προτού οι Λεσόρ και Σλούκας κλείσουν το δεκάλεπτο με 19-21.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε σαφώς πιο βελτιωμένος σε σχέση με το ξεκίνημα της αναμέτρησης και με 5 γρήγορους πόντους από τους Ναν και Χουάντσο από μέση και μακρινή απόσταση ισοφάρισε σε 24-24 όμως η αντίδραση της "ομάδας του λαού" ήταν άμεση με τους Νίμπο και Ριβέρο να "χτυπούν" μέσα από το ζωγραφιστό για το 24-28. Στη συνέχεια η άμυνα των γηπεδούχων έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να μείνει το σκορ σε χαμηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με τις βολές των Χουάντσο, Σλούκα και καλάθι του Ναν από τα 6 μέτρα έκαναν το 29-28 όμως στην επόμενη φάση ο Μπράουν που είχε ξαναπεράσει στο παρκέ απάντησε για το 29-30. Το ματς απέκτησε έναν ωραίο ρυθμό με τον Σλούκα να ηγείται στο εκτελεστικό κομμάτι υπογράφοντας το 32-30 και 34-34 την ώρα που οι φιλοξενούμενοι αρχικά με τους Νίμπο και Κλίβελαντ και λίγο μετά με το δίδυμο Γουέμπ-Ριβέρο πέρασε μπροστά με 34-39 και παρότι οι Σλούκας και Παπαπέτρου έφεραν το ματς από μηδενική βάση για το 39-39 για να πάνε οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 41-41 μετά από καλάθι του Ριβέρο και βολές του Παπαπέτρου.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου οι δύο ομάδες μπήκαν κάπως συντηρητικά με τα άστοχα σουτ να είναι χαρακτηριστικό του πρώτου τρίλεπτου και το σκορ να είναι στο 43-46 έπειτα από τα καλάθια των Μπράουν και Παπαπέτρου και τρίποντο του Κόλσον. Δύο διαδοχικά τρίποντα των Ναν και Σλούκα έβαλαν "φωτιά" στις κατάμεστες εξέδρες για το 49-46 με τη Μακάμπι να ισοφαρίζει με τον ίδιο τρόπο δια χειρός Ντιμπαρτολομέο και να περνά μπροστά με ένα ζευγάρι βολών του Νίμπο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όποτε πλησίαζε στο σκορ ο Παναθηναϊκός ή προηγούνταν οι φιλοξενούμενοι είχαν τις λύσεις για να μένουν σε επαφή με το σκορ όπως με τους Νίμπο και Μπλατ από τις ενέργειες των οποίων έγινε το 54-56 κι ενώ ενδιάμεσα οι Χουάντσο και Ναν είχαν σημειώσει το 56-56 και ο Αντετοκούνμπο το 58-56 με 2/4 βολές, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το δεκάλεπτο.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο το σίγουρο ήταν πως όπως εξελισσόταν το παιχνίδι πως το ματς θα το έπαιρνε αυτός που θα είχε καλύτερη ψυχολογία σε αυτό το κρίσιμο χρονικά σημείο, με τους γηπεδούχους να μπαίνουν αποφασισμένοι για όλα έχοντας ως σύμμαχό τους, τον έκτο παίκτη της ομάδας, τον κόσμο. Με τον Καλαϊτζάκη να δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης και τον Ναν να σκοράρει μεγάλα καλάθια, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει υπέρ της ελληνικής ομάδας με το σκορ στο 64-56 προτού ο Μπράουν "σπάσει" το σερί αυτό μετά από 4 λεπτά για το 64-58 και οι Ναν, Μήτογλου με βολές φέρουν για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο για το 68-58 περίπου στα μισά του δεκαλέπτου. Κι εκεί που οι Μπλατ και Μπράουν κρατούσαν την ομάδα τους σε επαφή με το σκορ μειώνοντας σε 73-67, μίλησαν στα κρίσιμα σημεία οι Ναν και Λεσόρ επαναφέροντας τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα με 77-67 προτού έρθει και πάλι ο Ναν με ένα μεγάλο τρίποντο να σφραγίσει τον μεγάλο θρίαμβο κάνοντας το 81-69 και τον Μπράουν απλά να διαμορφώνει το τελικό 81-72.

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 41-41, 58-56, 81-72

Παναθηναϊκός AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2, Σλούκας 15 (2), Παπαπέτρου 10 (2), Γκραντ 3 (1), Ναν 26 (6), Λεσόρ 9, Αντετοκούνμπο 2, Ερνανγκόμεθ 11 (1), Μήτογλου 3, Βιλντόσα, Μπαλτσερόφσκι

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Κάτας): Κλίβελαντ 2, Γουέμπ 3 (1), Μπράουν 19 (2), Ντιμπαρτολομέο 9 (3), Ριβέρο 8, Κοέν 4, Νίμπο 14, Μπλατ 9 (3), Κόλσον 4 (1), Μένκο, Σόρκιν, Τόμασον