Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Κόνφερενς Λιγκ-Κάνει όνειρα τελικού ο Ολυμπιακός

Μεγάλη Εβδομάδα για τον Ολυμπιακό με όλη τη σημασία της λέξης καθώς πέρασε νικηφόρα από το "Villa Park" του Μπέρμιγχαμ επικρατώντας με το εμφατικό 4-2 επί της Άστον Βίλα κάνοντας έτσι σημαντικό βήμα για πρόκριση στον τελικό της OPAP Arena στις 29 του μήνα. Οι ερυθρόλευκοι παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο κατάφεραν πριν το μισάωρο της αναμέτρησης να προηγηθούν με 0-2 χάρη σε 2 γκολ του Ελ Κααμπί και παρότι οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 2-2 στο 52' με τους Γουότκινς και Ντιαμπί, ο Ελ Κααμπί πέτυχε χατ τρικ για το 2-3 προτού ο Έσε γράψει το τελικό 2-4 κι ενώ η Βίλα έχασε πέναλτι στο 83' στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι με τον Λουίς. Έτσι την επόμενη Πέμπτη στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" η ομάδα του Μεντιλίμπαρ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη νίκη της.

Ένα από τα πράγματα που ήθελε να πετύχει ο Ολυμπιακός από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στο "Villa Park" ήταν να πιέσει ψηλά την Άστον Βίλα προκειμένου να της χαλάσει το παιχνίδι και να δημιουργήσει παράλληλα φάσεις μπροστά από την εστία του Όλσεν ωστόσο η πρώτη ευκαιρία καταγράφηκε μόλις στο 6ο λεπτό με τον Ρότζερς να επιχειρεί φοβερό πλασέ από τα όρια της περιοχής το οποίο σταμάτησε ο Τζολάκης με τρομερή επέμβαση διώχνοντας σε κόρνερ με τον Μπέιλι 3 λεπτά αργότερα να στέλνει μεν τη μπάλα στα δίχτυα αλλά να βλέπει τον Ιταλό ρέφερι Μάρκο Γκουίντα να το ακυρώνει για φάουλ πάνω στον Ιμπόρα. Οι γηπεδούχοι είχαν άλλη μια καλή στιγμή στο 14' με δυνατό συρτό σουτ του Λουίς που έδιωξε με υπερένταση ο Τζολάκης όμως στη πρώτη τους επίσκεψη οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να "παγώσουν" την αγγλική έδρα όταν ο Τσικίνιο με υπέροχο τακουνάκι έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Ελ Κααμπί με τον Όλσεν με τον Μαροκινό να τον νικά με πλασέ στη κίνηση για το 0-1, γκολ που χρειάστηκε να επιβεβαιωθεί και από το VAR. H αλήθεια είναι πως οι Άγγλοι δεν περίμεναν αυτήν την αντίδραση του Ολυμπιακού και θα λέγαμε πως τους αποσυντόνισε σε μεγάλο βαθμό μιας και 12 λεπτά μετά, στο 29ο λεπτό και έπειτα από εκπληκτική μπαλιά του Ποντένσε ο Ελ Κααμπί και πάλι κάνοντας κοντρόλ με το κεφάλι και στη συνέχεια με ωραίο πλασέ διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα και της ομάδας του για το 0-2. Με αυτό το σκορ η ελληνική ομάδα είχε βραχυκυκλώσει για τα καλά τους "Βίλανς" χάνοντας ευκαιρία στο 39' με φοβερό σουτ εκτός περιοχής του Φορτούνη που πέρασε λίγο άουτ και παρά το γεγονός ότι ο Ιταλός ρέφερι στο 44' αρνήθηκε πέναλτι στην ομάδα του Ουνάι Έμερι για πέσιμο στην περιοχή του Μπέιλι από τον Ορτέγκα, φτάσαμε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Ντιαμπί να βρίσκει με ωραία μπαλιά από αριστερά τον Γουότκινς που με τρομερό τελείωμα έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Τζολάκη μειώνοντας σε 1-2, σκορ με το οποίο πήγαν στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πραγματοποίησε την πρώτη του αναγκαστική αλλαγή περνώντας τον Ρίτσαρντς στη θέση του τραυματία Ορτέγκα, με την Άστον Βίλα να μπαίνει δυνατά ψάχνοντας με κάθε τρόπο το γκολ της ισοφάρισης και τον Ολυμπιακό να είναι εκείνος που απείλησε πρώτος στο 48' με κοντινό σουτ του Ελ Κααμπί το οποίο δεν ήταν καλό και μπλόκαρε εύκολα ο Όλσεν για να έρθει στο 52' το 2-2 όταν ο Μπέιλι με φοβερή μπαλιά βρήκε τον Ντιαμπί που με ωραίο διαγώνιο σουτ νίκησε τον Τζολάκη στέλνοντας τη μπάλα στην κλειστή γωνία, με τον Έλληνα γκολκίπερ να φέρνει μικρή ευθύνη. Οι "Βίλανς" όμως δεν πρόλαβαν να το πανηγυρίσουν όσο επιθυμούσαν μιας και οι Πειραιώτες στο 54' μετά από εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη και κεφαλιά του Ρέτσου η μπάλα σταμάτησε στο χέρι του Λουίς με τον Μάρκο Γκουίντα να υποδεικνύει τη παράβαση και ο Ελ Κααμπί που ανέλαβε την εκτέλεση νίκησε για τρίτη φορά τον Όλσεν στέλνοντας τη μπάλα στην απέναντι γωνία και πετυχαίνοντας το χατ-τρικ για το 2-3, με τον Μαροκινό διεθνή φορ να φτάνει τα 30 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος. Από κει και πέρα το παιχνίδι απέκτησε έναν γρήγορο ρυθμό με την ελληνική ομάδα να στέκεται όρθια κλέβοντας πολλές μπάλες και δημιουργώντας φάσεις μπροστά από την εστία του Όλσεν όπως στο 67' με τον Έσε να επιχειρεί σουτ που βρήκε στην πλάτη του Κόνσα αλλάζοντας πορεία όπου κατέληξε στα δίχτυα της αγγλικής εστίας για το 2-4 με τον Σουηδό κίπερ να μην μπορεί να αντιδράσει. Στη συνέχεια οι παίκτες του Έμερι έκαναν ότι περνούσαν από το χέρι τους για να επιστρέψουν στο ματς, με τον Βάσκο τεχνικό να αντικαθιστά τον Ρότζερς με τον Ντουράν στο 74΄ κι ενώ ένα λεπτό νωρίτερα ο Τζολάκης έπεσε και μπλόκαρε σε γύρισμα του ενώ είχε μπλοκάρει στο 72' σουτ του Γουότκινς. Οι Έλληνες φίλαθλοι έμοιαζαν εκστασιασμένοι με όσα έβλεπαν από την ομάδα τους και τον Μεντιλίμπαρ να αποσύρει τον Ποντένσε βάζοντας τον Όρτα χωρίς να αλλάξει κάτι στον τρόπο παιχνιδιού και τον Όλσεν να απομακρύνει με δυσκολία στο 80' τρομερό σουτ στην κίνηση του Τσικίνιο εκτός περιοχής. Στο ακριβώς επόμενο λεπτό η Βίλα κέρδισε πέναλτι με τον Κάρμο να σταματά αντικανονικά στην περιοχή τον Ντουράν και τον Λουίς που ανέλαβε την εκτέλεση να χάνει τεράστια ευκαιρία στέλνοντας τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι και στη συνέχεια άουτ στο 84' για να ακολουθήσουν στα εναπομείναντα λεπτά μία φάση για κάθε ομάδα αρχής γενομένης από το 87' με τον Τζολάκη να μπλοκάρει σουτ του ΜακΓκιν και στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων σουτ του Φορτούνη να περνά πάνω από την εστία του Όλσεν. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες των ερυθρολεύκων να αποθεώνονται από τους 2.000 φίλους τους στις εξέδρες.

Άστον Βίλα (Έμερι): Ολσεν, Κας, Λανγκλέ, Κόνσα, Ντίνιε, Ρότζερς (74' Ντουράν), ΜαΓκιν, Λουίζ, Ντιαμπί (85' Ζανιόλο), Γουότκινς και Μπέιλι (85' Ιροενγκμπούναμ).

Ολυμπιακός (Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ορτέγκα (46' λ.τρ. Ρίτσαρντς), Κάρμο, Ρέτσος, Ροντινέι, Εσε, Ιμπόρα, Τσικίνιο, Φορτούνης, Ποντένσε (70' Ορτα) και Ελ Κααμπί.