Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Ευρωλίγκα-Break στο Break στο ΣΕΦ από Μπάρτσα

Την ευκαιρία να πάρει κεφάλι στη σειρά με την Μπαρτσελόνα έχασε ο Ολυμπιακός γνωρίζοντας την ήττα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 82-80 στο τρίτο παιχνίδι των πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και μάλιστα στην παράταση χάρη σε φάουλ που σφύριξαν οι διαιτητές σε νεκρό χρόνο του Πετρούσεβ πάνω στον Πάρκερ ο οποίος ευστόχησε χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη νίκη-προβάδισμα στην ομάδα του παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του ερυθρόλευκου πάγκου. Παρόλα αυτά οι δύο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους στο ίδιο γήπεδο για το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης όπου θα κρίνει πολλά όσον αφορά τη πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου. Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Γιαν Βέσελι με 16 πόντους με τον Πάρκερ να προσθέτει 13 ενώ από πλευράς γηπεδούχων ξεχώρισαν οι Πετρούσεβ και Ράιτ με 18 και 16 πόντους αντίστοιχα.

Οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα με το σκορ να μένει σε χαμηλά επίπεδα και τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 4-8 στα μισά του δεκαλέπτου χάρη σε 4 πόντους του Βέσελι και ισάριθμους του Λαπροβίτολα. Οι Πειραιώτες με την είσοδο στο παρκέ του Πετρούσεβ όχι μόνο κάλυψαν άμεσα την εις βάρος τους διαφορά αλλά με ένα καλάθι του Σέρβου φόργουορντ και τρίποντο του Πίτερς πέρασαν προσωρινά μπροστά με 9-8, με τον Πάρκερ να ευστοχεί σε μακρινό σουτ για το 9-11, τους Φαλ και Πετρούσεβ να απαντούν για το 13-11 και τον Αμερικανό γκαρντ των "μπλαουγκράνα" να κλείνει το δεκάλεπτο με 13-13.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός θέλησε να βελτιώσει το παιχνίδι του και παρά το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα βρέθηκε να προηγείται με 18-20 με ένα καλάθι του Ερνανγκόμεθ και 5 πόντους του Σατοράνσκι, οι Πετρούσεβ, ΜακΚίσικ και Ράιτ αφού έβαλαν τις βάσεις για την αντεπίθεση ισοφαρίζοντας σε 20-20, ανέλαβε δράση ο τελευταίος που με τη βοήθεια των Λαρεντζάκη και Πετρούσεβ όχι μόνο έδωσαν το προβάδισμα στην ομάδα τους αλλά και έναν αέρα 7 πόντων με 32-25 κι ενώ οι Καταλανοί παρέμεναν σε επαφή με το σκορ με τους Ντα Σίλβα και Ερνανγκόμεθ. Μάλιστα ακόμα κι όταν οι Βέσελι και Μπριθουέλα μείωσαν σε 32-29, οι Ράιτ και Πετρούσεβ έδωσαν ξανά λύσεις στην ομάδα του Μπαρτζώκα για το 37-29, με βολές και ένα γκολ φάουλ προτού έρθει ο Κάλινιτς πίσω από τα 6.75 να στείλει τις δυο ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 37-32.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου η ομάδα του Ζόρντι Γκριμάου μπήκε δυνατά έχοντας ως στόχο να βάλει δύσκολα στην ελληνική ομάδα καθώς κυνηγούσε στο σκορ και με όπλο της το μακρινό σουτ και συγκεκριμένα τρία διαδοχικά από τους Σατοράνσκι, Λαπροβίτολα και Πάρκερ ξαναπήρε τα σκήπτρα με 40-41 για να ακολουθήσουν δύο καλάθια των Κάλινιτς και Βέσελι για το 42-45. Oι ερυθρόλευκοι απάντησαν με το ίδιο νόμισμα δια χειρός Γουόκαπ και Πίτερς για το 48-45 όμως το ματς από εκείνο το σημείο και μετά έγειρε υπέρ των Καταλανών αρχικά με τους Βέσελι και Λαπροβίτολα από μέση και μακρινή απόσταση να γράφουν το 48-50 και παρότι οι Γουίλιαμς-Γκος και Ράιτ διατηρούσαν μια επαφή με το σκορ κάνοντας το 49-50 και 51-52, οι Ερνανγκόμεθ και Πάρκερ ήταν αυτοί που ολοκλήρωσαν το δεκάλεπτο με 52-57.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η Μπαρτσελόνα εξακολουθούσε να προηγείται με μια διαφορά 4 πόντων (57-61) χάρη στον Ερνανγκόμεθ την ίδια ώρα που ο Μπαρτζώκας αναζητούσε λύσεις και στις δύο πλευρές του γηπέδου, σε άμυνα και επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι πως με συνεχόμενα καλάθια των Γουίλιαμς-Γκος, ΜακΚίσικ, Πετρούσεβ και Ράιτ πέρασαν μπροστά μετά από ώρα με 62-61 και λίγο αργότερα με 69-63 με τους Ράιτ, Πετρούσεβ και Γουίλιαμς-Γκος να φροντίζουν με τις ενέργειες τους να ξεσηκώνουν την κερκίδα. Στα τελευταία λεπτά με τους γηπεδούχους να έχουν πιάσει ρυθμό δεν περίμεναν πως οι Καταλανοί θα βρουν τον τρόπο να επιστρέψουν στο ματς με τον Αμπρίνες να τους τιμωρεί από τα 6.75 για το 71-69 απαντώντας στο ενδιάμεσο καλάθι του Γουόκαπ για να έρθει ο Λαπροβίτολα να στείλει το ματς στην παράταση ισοφαρίζοντας σε 71-71 κι ενώ αστόχησε στο τέλος ο Γουίλιαμς-Γκος.

Στο έξτρα πεντάλεπτο το ματς είχε αποκτήσει μια άγρια ομορφιά με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι χέρι στο σκορ όπου αξιοσημείωτο είναι πως με τους Καταλανούς να προηγούνται με 73-75 χάρη σε ενέργειες των Βέσελι και Σατοράνσκι, οι ερυθρόλευκοι αντέδρασαν με τους Γουίλιαμς-Γκος, ΜακΚίσικ για το 76-75 παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Φαλ που με τον όγκο του μέσα στο ζωγραφιστό πέτυχε σημαντικά για την εξέλιξη του ματς καλάθια δίνοντας αέρα 3 πόντων με 78-75 και 80-77. Κι όμως όσο παρέμεναν σε επαφή με το σκορ οι "μπλαουγκράνα" έμοιαζαν επικίνδυνοι κάτι που αποδείχθηκε αφενός με μεγάλο τρίποντο του Σατοράνσκι για το 80-80 προτού έρθει ο Πάρκερ σε νεκρό χρόνο να κερδίσει φάουλ από τον Πετρούσεβ και ευστοχώντας από τη γραμμή των βολών διαμορφώσει το τελικό 80-82.

Τα δεκάλεπτα: 13-13, 37-32, 51-57, 71-71 (κ.α.), 80-82

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 10 (2), Γουίλιαμς-Γκος 9, Ράιτ 16, Κάναν, Λαρεντζάκης 3 (1), Φαλ 8, Πίτερς 8 (2), Πετρούσεβ 18 (1), Σίκμα, ΜακΚίσικ 8 (1)

Μπαρτσελόνα (Γκριμάου): Ντα Σίλβα 2, Βέσελι 16, Μπριθουέλα 2, Ρούμπιο, Κάλινιτς 5 (1), Σατοράνσκι 13 (3), Ερνανγκόμεθ 13, Λαπροβίτολα 12 (2), Αμπρίνες 6 (2), Πάρκερ 13 (3), Γιοκουμπάιτις