Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ευρωλίγκα-Στο Πριγκιπάτο για την πρόκριση

Σε πέμπτο παιχνίδι θα λύσουν τις διαφορές τους Φενέρμπαχτσε και Μονακό μιας και οι Μονεγάσκοι επιβλήθηκαν με 65-62 της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη ισοφαρίζοντας την προημιτελική σειρά σε 2-2. Το καθοριστικό παιχνίδι θα διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη στο Πριγκιπάτο και στη Salle Gaston Medecin με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για το Final Four του Βερολίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ομάδες ήταν κοντά σε όλο το παιχνίδι ωστόσο ο Τζέιμς σκοράροντας ένα μεγάλο τρίποντο στο τελευταίο λεπτό έδωσε αέρα 4 πόντων στην ομάδα του καταφέρνοντας έτσι να διατηρήσει ζωντανές της ελπίδες της για 5ο ματς. Κορυφαίοι των νικητών ήταν ο Οκόμπο με 13 πόντους και Τζέιμς με 10 ενώ από τους γηπεδούχους ξεχώρισαν οι Γκούντουριτς και Γουίλμπεκιν με 14 και 11 πόντους αντίστοιχα.

H αναμέτρηση ξεκίνησε με τη Μονακό να αιφνιδιάζει την Φενέρ στα πρώτα λεπτά όταν και προηγήθηκε με 0-4 και παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι αντέδρασαν άμεσα με συνεχόμενα καλάθια περνώντας μπροστά με 9-4 δια χειρός Χέιζ-Ντέιβις, το σκορ παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα μέχρις ότου ένα μακρινό σουτ του Γουίλμπεκιν δώσει αέρα 8 πόντων για το 12-4 στο 8ο λεπτό. Στη συνέχεια οι παίκτες του Σάσα Ομπράντοβιτς κατάφεραν να μαζέψουν κάπως την εις βάρος τους διαφορά και με 5 διαδοχικούς πόντους μείωσαν σε 12-9 για να κλείσει το δεκάλεπτο με 15-11 υπέρ της ομάδας του Γιασικεβίτσιους.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο ρυθμός του αγώνα αν και παρέμενε αργός λόγω του άγχους που είχε καταβάλλει τις δύο ομάδες, οι μεν Τούρκοι βρίσκοντας λύσεις πίσω από τα 6.75 κυρίως με τον Γκούντουριτς ξανάφεραν τη διαφορά σε απόσταση ασφαλείας με 21-13 και 24-17, όμως οι Μονεγάσκοι αντέδρασαν και με όπλο τους την άμυνα από τον Ντιαλό σε συνδυασμό με καλάθια του Οκόμπο μείωσαν στα μισά του δεκαλέπτου σε 26-24. Ο ίδιος παίκτης συνέβαλλε και στο να έρθει η ισοπαλία με 30-30 παρότι και οι δυο ομάδες αναλώθηκαν σε λάθη και βεβιασμένες επιθέσεις μέχρις ότου έρθει ο Παπαγιάννης με ένα γκολ φάουλ να στείλει τη Φενέρ και τη Μονακό στα αποδυτήρια με το σκορ στο 33-30.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου τόσο οι γηπεδούχοι όσο και οι φιλοξενούμενοι μπήκαν με ιδιαίτερα άγριες διαθέσεις σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο όπου σκοράροντας κυρίως από την περιφέρεια με 5 συνεχόμενα τρίποντα με τελευταίο αυτό του Καλάθη, το σκορ έγινε 42-36 όμως δεν κράτησε πολύ. Συγκεκριμένα ο Ουαταρά με προσωπικές ενέργειες μαζί με τον Μοτεγιούνας ήταν αυτοί που έβαλαν μετά από ώρα μπροστά την γαλλική ομάδα με 44-46 περίπου στα μισά του δεκαλέπτου όμως κι ενώ θα περίμενε κάποιος πως θα υπήρχε ένας γρήγορος ρυθμός από τις δύο ομάδες διαψεύστηκε μιας και στα εναπομείναντα λεπτά το μόνο που κατάφεραν ήταν να σημειώσουν συνολικά 5 πόντους ολοκληρώνοντας το δεκάλεπτο με 47-48.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο και οι δύο ομάδες είχαν το άγχος της νίκης με τους μεν γηπεδούχους για να τελειώσουν την σειρά και τους φιλοξενούμενους για να επιστρέψουν στο Πριγκιπάτο διεκδικώντας σε τελευταίο ματς την πρόκριση. Χαρακτηριστικό είναι πως η Φενέρ προσπαθούσε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία να βρει σκορ εντός πεδιάς την ίδια ώρα που η Μονακό με μπροστάρη τον Οκόμπο ισοφάριζε σε 52-52 στο 35ο λεπτό και λίγο μετά με ένα απίθανο κάρφωμα του Χολ ξέφυγε με 52-56 ασκώντας πίεση στην ομάδα του Γιασικεβίτσιους. Αξιοσημείωτο είναι πως με ένα μεγάλο τρίποντο του Μάικ Τζέιμς η Μονακό εξακολουθούσε να έχει το προβάδισμα με 57-61 στο τελευταίο λεπτό και παρότι ο Γκούντουριτς μείωσε σε απόσταση αναπνοής με 62-63 στα 22 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ο Γουίλμπεκιν στάθηκε άτυχος στο δίποντο της νίκης κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Χολ που διαμόρφωσε με ένα ακόμα κάρφωμα το τελικό 62-65.

Τα δεκάλεπτα: 15-11, 33-30, 47-48, 62-65

Φενέρμπαχτσε (Γιασικεβίτσιους): Γουίλμπεκιν 11 (3), Σανλί, Παπαγιάνννης 10 (1), Χέιζ-Ντέιβις 10 (2), Μπιμπέροβιτς 3 (1), Νουά, Πιερ 4, Γκούντουριτς 14 (3), Καλάθης 8 (1), Ντόρσεϊ 2, Μάνταρ, Σεστίνα

Μονακό (Ομπράντοβιτς): Οκόμπο 13 (2), Λόιντ 8 (2), Μπλόσομγκεϊμ 6, Ντιαλό 7 (1), Κορνελί, Τζαϊτέ, Γουόκερ, Μοτιεγιούνας 10 (1), Ουοτάρα 5 (1), Στρέιζελ, Χολ 6, Τζέιμς 10 (1)