Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ευρωλίγκα-Κατηφορικό το ΣΕΦ για τη Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός δήλωσε ξανά παρών και μάλιστα με εμφατικό τρόπο απέναντι στην Μπαρτσελόνα συντρίβοντάς τη με 92-58 στην τέταρτη μεταξύ τους αναμέτρηση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου όχι μόνο ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 αλλά θα πάει ξανά στη Βαρκελώνη την ερχόμενη Τετάρτη για να διεκδικήσει το εισιτήριο της πρόκρισης για το Φάιναλ Φορ του Βερολίνου. Οι ερυθρόλευκοι μετέτρεψαν το παιχνίδι από ντέρμπι που ήταν στα τρία προηγούμενα, σε παράσταση για έναν ρόλο  ευελπιστώντας να γίνουν η πρώτη ομάδα που θα πάρει πρόκριση σε Final Four σε Game 5 εκτός έδρας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πάγκος έδωσε πολλά στην ομάδα του Μπαρτζώκα σε αντίθεση με τους Καταλανούς που έμοιαζαν υπνωτισμένοι. Κορυφαίοι των νικητών ήταν ο Σακίλ ΜακΚίσικ με 21 πόντους με τον Γουίλιαμς-Γκος να προσθέτει 11 ενώ από τους Καταλανούς διασώθηκαν οι Πάρκερ και Βέσελι με 10 και 9 πόντους αντίστοιχα.

Η νίκη της Μπαρτσελόνα με τον τρόπο που ήρθε πριν από 48 ώρες θα λέγαμε πως έδωσε ψυχολογικό αβαντάζ στα πρώτα λεπτά στους "μπλαουγκράνα" που προηγήθηκαν με 4-6 και 8-12 με τους Βέσελι και Λαπροβίτολα να έχουν σκοράρει από 5 πόντους και ένα καλάθι του Πάρκερ την ίδια ώρα που ο Φαλ έμοιαζε ανίκητος κάτω από τις δύο ρακέτες έχοντας ήδη πετύχει τους 10 από τους 12 πόντους της ομάδας του μειώνοντας σε 12-14 με το άλλο καλάθι να είναι του Πίτερς. Πέντε διαδοχικοί πόντοι από τους Ρούμπιο και Πάρκερ ήταν αρκετοί για να ξεφύγει η Μπαρτσελόνα με 12-19 και παρότι οι γηπεδούχοι αντέδρασαν με τους Πίτερς, Κάναν και Φαλ μειώνοντας σε απόσταση καλαθιού με 19-21, ο Ντα Σίλβα έκανε το 19-23 για να κλείσει το δεκάλεπτο με 21-23 έπειτα από ενέργεια του ΜακΚίσικ.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι παίκτες του Μπαρτζώκα μπήκαν πιο σοβαροί  και με ένα ξέσπασμα που ήρθε δια χειρός Πετρούσεβ, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη, Μιλουτίνοβ και Γουίλιαμς-Γκος όχι μόνο πήραν κεφάλι στο σκορ διατηρώντας ανέπαφη τη ρακέτα τους για περίπου ένα τετράλεπτο αλλά έφεραν για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο με 36-23 προτού ο Πάρκερ "σπάσει" αυτό το σερί για το 36-26. Οι Πειραιώτες βλέποντας τους φιλοξενούμενους να βρίσκονται εκτός κλίματος έκαναν ότι ήθελαν και στις δύο πλευρές του γηπέδου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι Πετρούσεβ, ΜακΚίσικ και Μιλουτίνοβ να κάνουν το 47-28 και παρότι οι Σατοράνσκι και Ερνανγκόμεθ βρήκαν την ευκαιρία να πετύχουν το 47-32 και ο Πάρκερ από τα 6.75 το 49-35, ο ΜακΚίσικ με 6 σερί πόντους έγραψε το 53-35 για να έρθει ο Σατοράνσκι να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 53-37.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου η διαφορά ασφαλείας που είχαν αποκτήσει οι Πειραιώτες τους έδινε το δικαίωμα να διαχειριστούν όπως έπρεπε το παιχνίδι και σιγά σιγά η διαφορά άρχισε να αυξάνεται φτάνοντας το +24 με 61-37 με τον Κάναν να σκοράρει σε αυτό το χρονικό σημείο 5 πόντους και ένα τρίποντο ο Γουίλιαμς-Γκος, αναγκάζοντας τον Γκριμάου να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ στο 24ο λεπτό. Οι φωνές του Καταλανού τεχνικού θα λέγαμε πως αφύπνισαν κάπως τους παίκτες του οι οποίοι με 8 διαδοχικούς πόντους από τους Βέσελι, Αμπρίνες, Ερνανγκόμεθ και Ντα Σίλβα μείωσαν σε 61-45 αλλά δεν είχε συνέχεια μιας και οι ερυθρόλευκοι απάντησαν με τον ίδιο τρόπο με δύο κολλητά τρίποντα του Παπανικολάου και ένα καλάθι του Γουίλιαμς-Γκος σε 69-45 για να ακολουθήσει ένα ζευγάρι βολών του Ερνανγκόμεθ κι ένα ακόμη μακρινό σουτ του αρχηγού Κώστα Παπανικολάου ολοκληρώνοντας το δεκάλεπτο με 72-47.

Θα περίμενε κάποιος πως στο τέταρτο δεκάλεπτο θα βρει τον τρόπο να αντιδράσει η Μπαρτσελόνα μαζεύοντας την εις βάρος της διαφορά προκειμένου να μη πάρει μεγαλύτερη έκταση η διαφαινόμενη ήττα της, όμως η ελληνική ομάδα όχι μόνο δεν επέτρεψε να συμβεί αυτό αλλά αντί να κάνει την απαιτούμενη συντήρηση δυνάμεων, θέλησε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την "λευκή πετσέτα" που είχαν πετάξει εδώ και ώρα οι φιλοξενούμενοι και με ηγέτη τον ΜακΚίσικ και τους Μιλουτίνοβ, Πετρούσεβ και Γουίλιαμς-Γκος εκτόξευσαν τη διαφορά στους 34 πόντους με 84-50. Όταν άρχισε να χαλαρώνει κάπως η άμυνα των γηπεδούχων ο Νάτζι σκόραρε το 84-54, με τους ΜακΚίσικ και Κάναν να ανταποδίδουν για το 90-54, τον Μήτρου-Λονγκ να γράφει το 92-56 και τους Γιοκουμπάιτις και Νάτζι απλά να διαμορφώνουν το τελικό 92-58.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 53-37, 72-47, 92-58

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ, Γουίλιαμς-Γκος 11 (3), Κάναν 11 (3), Λαρεντζάκης 4 (1), Μήτρου-Λονγκ 2, Φαλ 12, Παπανικολάου 9 (3), Πίτερς 4, Πετρούσεβ 10, Μιλουτίνοβ 8, ΜακΚίσικ 21 (2)

Μπαρτσελόνα (Γκριμάου): Ντα Σίλβα 4, Βέσελι 9, Μπριθουέλα 3, Ρούμπιο 3 (1), Κάλινιτς 2, Σατοράνσκι 6, Ερνανγκόμεθ 5, Λαπροβίτολα 5 (1), Αμπρίνες 3 (1), Πάρκερ 10 (2), Νάτζι 6, Γιοκουμπάιτις 2